• Voorbeeld ECWF - Led verlichting Luken

Case: Energiezuinige en kwalitatieve lichtoplossing

De uitdaging:
Door de steeds hoger wordende energierekening en kosten voor onderhoud van de oude verlichting, wilde de familie Luken erg graag een energiezuinige en kwalitatieve lichtoplossing voor hun winkelpand. Er heerste nog wel enige twijfel of dit wel uitgevoerd kon worden met LED producten. Ook hier leefde nog steeds het idee dat LED verlichting nog geen kwalitatief lichtbeeld levert, en de hoge kosten voor een LED lichtoplossing zou nog steeds niet interessant zijn, om hier in te investeren.

De oplossing:
Na eerst de oude situatie in kaart te hebben gebracht en hier een calculatie voor een nieuwe verlichtingsoplossing tegen over te zetten met een duidelijk besparingsplan en terugverdienmodel, zijn we over gegaan om eerst een proefopstelling in een gedeelte van de winkel te plaatsen, om een juiste verwachting te scheppen. Een “proefritje” noemde Jos Luken dit. Aan de hand van een 3D Model lichtplan, hebben wij een exact beeld kunnen geven over de benodigde producten met duidelijke positie bepaling en lichtsterkte.

Als productoplossing voor de ruimteverlichting hebben we gekozen voor een nieuw concept, een zgn “Tunable white” inbouw spot van Nederlandse fabricaat, oftewel een lichtspot waar je de lichtkleur wit zelf kunt regelen/toepassen van zeer warm wit tot neutraal wit, met dim-optie voor nog meer energiebesparing en sfeerbepaling. Voor de directe belichting is de Alpha LED spot gekozen, met ook een dim-optie. De winkel is uiteindelijk in 4 zones opgedeeld voor een onafhankelijke lichtkleur keuze en lichtsterkte. Belangrijk voor deze keuze van producten zijn de leds (Fabrikant Cree), en de koeling. Niet alleen garandeert dit de kwaliteit van het product, maar vooral ook het behoud van kwaliteit en uiteindelijke levensduur, wat uitermate belangrijk is voor je investering en terugverdienmodel. Dit kun je ook terugvinden in een gezonde terugverdientijd van 5,5 jaar, voor de woonwinkel van Luken. Wat nog interessanter is bij een kwaliteitsproduct, van in dit geval 50.000 branduren, is het rekenmodel wat je gaat verdienen na de terugverdientijd. Hier wordt vaak niet goed naar gekeken, maar betekend wel dat de familie Luken sowieso de komende 19 jaar 75% bezuinigen op energiekosten en onderhoudskosten gaat verdienen.

Het resultaat:
Een zeer rustige uitstraling in de winkel, waar de producten uitstekend worden belicht cq uitgelicht. Zowel lichtkleuren als lichtsterkte zijn per zone instelbaar. Totale besparing van 75% aan energiekosten en onderhoud. Investering terugverdientijd ROI is 5,5 jaar, inclusief EIA subsidie. CO2 uitstoot vermindering per jaar 8350 KG.